Switch to light mode Switch to dark mode icon-tint

Shannen Ernest, afgestudeerd bij de studie Photography, Film & the Digital aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design in Breda, is tijdens de online opening van de graduation show uitgeroepen tot winnaar van de St. Joostpenning 2020. Shannen krijgt een geldbedrag van €2500. De gemeente Breda stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de afgestudeerden van St. Joost in Breda. Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda, sprak Shannen via een online verbinding toe en prees haar voor haar werk. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van NOW SHOW, de jaarlijkse graduation show van de bacheloropleidingen, die van 7-16 oktober te zien is via nowshow.nl en op verschillende locaties in Breda en Den Bosch.

 

Shannen Ernest
Naast de geldprijs ontvangt Shannen een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop de naam en het jaartal. Het werk van Shannen overtuigde de jury unaniem omdat het goed in deze tijd past en publiek een spiegel voorhoudt. Ook is het werk publiekelijk toegankelijk en het zoekt de verbinding tussen onderwerp en kijker. De jury:” Het werk van Shannen Ernest legt een visuele wereld bloot die er weliswaar al is, maar die je nog niet eerder zo kon zien. Door selectie en secuur ingrijpen van de maker wordt nieuwe betekenis gegeven aan bestaande beelden. De maker begeeft zich met dit werk op een uitdagend gebied van ethiek, privacy en copyright. Ook roept het kritische vragen op over de rol van online media bij de vorming van cultuur en identiteit. Naast dit onderzoek is er ook ruimte voor visuele verwondering en als kijker word je deelgenoot van een gesloten gemeenschap die zich bewust en onbewust online manifesteert. Dat maakt dit werk zo geslaagd.”

Tekst gaat door onder beeld

Genomineerden
Shannen is gekozen uit een totaal van acht genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Shannen waren genomineerd: Pien Vroonland (Photography, Film & the Digital), Sofie Hollander & Malú van der Bijl (Art & Research), Amel Omar  (Art & Research), Eva Esser (Illustrated & Animated Storytelling), Bas Steens (Illustrated & Animated Storytelling), Jenita Duijndam (New Design & Attitudes), Manon Keesmaat (New Design & Attitudes).

Jury
De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De jury was onder de indruk van de veerkracht van de studenten en de kwaliteit en diversiteit van de gepresenteerde afstudeerwerken. “De persoonlijke drijfveren van deze afstudeerders werken aanstekelijk, maken je enthousiast en geven hoop voor de toekomst. Een aantal van de genomineerden ontstijgt het academische onderzoek. Zij blinken uit en tillen hun eigen makerschap en werk naar een hoger niveau”, aldus de jury.

NOW SHOWING
icon-live
NEWS