Switch to light mode Switch to dark mode icon-tint

Daan Mulder, afgestudeerd bij de studie Art & Research in ‘s-Hertogenbosch, is tijdens de online opening van de graduation show uitgeroepen tot winnaar van de Lucasprijs 2020. Daan krijgt een geldbedrag van €2500. De gemeente ‘s-Hertogenbosch stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de Bossche afgestudeerden van St. Joost. Mike van der Geld, wethouder Cultuur, vertelt waarom de gemeente deze prijs uitreikt. “We zijn Cultuurstad van het Zuiden. Dit betekent dat we ook willen blijven innoveren en verrassen. Jonge kunstenaars hebben we nodig, want ze helpen ‘s-Hertogenbosch fris te houden, met bijzondere kunstprojecten.” De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van NOW SHOW, de jaarlijkse graduation show van de bacheloropleidingen, die van 7-16 oktober te zien is via nowshow.nl en op verschillende locaties in Breda en ‘s-Hertogenbosch.

Daan Mulder
De jury prijst Daan voor de hoeveelheid nieuwe kennis die hij tijdens deze crisis opdeed en het verkennen van de grenzen van het makerschap. De jury over Daan en zijn werk: “De maker kent de klassiekers en weet waaraan het werk refereert. Het werk is complex, visueel sterk en vervreemdend. De jury vindt het onderscheidend omdat de kunstenaar alles zelf heeft gedaan om het werk te realiseren en vanwege de cross over naar andere kunstdisciplines die zich uit in spannende samenwerkingsverbanden en live events. Dit multi talent – dat de slapstick niet schuwt – verdient dit jaar de Lucasprijs.”

Tekst gaat door onder beeld

Genomineerden
Daan is gekozen uit een totaal van zes genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Daan waren genomineerd: Ema Vaneková (Art & Research), Sanne Meuwese (Illustrated & Animated Storytelling), Femke Koppe (Illustrated & Animated Storytelling), Anouk Klaassen (New Design & Attitudes), Rick Janssens (New Design & Attitudes).

Jury
De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De jury was onder de indruk van de veerkracht van de studenten en de kwaliteit en diversiteit van de gepresenteerde afstudeerwerken. “Alle eindexamen werken van dit jaar zijn gemaakt in corona tijd. Het heeft geleid tot vergaand onderzoek en verdieping in beeld, tekst, geluid en ervaring”, aldus de jury.

NOW SHOWING
icon-live
NEWS